אם גם אתם מרגישים לעיתים תחושות לא נעימות סביב דילמות שונות שיש לכם ביחס לגידול הילדים, קודם כל סימן שאתם לגמרי בסדר! ההורות מטבעה היא תהליך מורכב המעורר בליל של תחושות נעימות ולא נעימות: אהבה וסיפוק בצד אשמה וכעס ולפעמים אפילו מעט אכזבה.. התחושות הקשות מבלבלות את ההורה ומערערות את הביטחון שלו ביחס לתגובותיו כלפי הילד. לא תמיד ברור להורה מה נכון ומה לא נכון, אלו תגובות שלו מעודדות את ההתפתחות הבריאה של הילד ואלו תגובות מעכבות אותה.
הקושי במצבי אי ודאות ובלבול בהורות הוא בכך שמצבים אלו מחלישים את יכולת ההורה להגיב כלפי התנהגויות מאתגרות של הילד באופן ברור ועקבי. עובדה זו היא קריטית בגידול הילדים בכלל וכלפי ילדים מאתגרים בפרט, כיוון שהתפתחותו הבריאה של הילד תלויה מאוד במידת היציבות והעקביות שהוא מקבל מתגובות ההורים כלפיו.
לשם כך בדיוק נועדה הדרכת ההורים בבינינו: ההדרכה שלנו כוללת התאמה מדויקת של המענה הנדרש להתמודדות ההורים עם הילד המאתגר. המוטו אצלנו הוא גיבוש האסטרטגיותהמותאמות להורים הפונים, תוך כדי תהליך שבו מתוודעים ההורים למאפייניו הייחודיים של הילד (מאפייני התפתחותו הרגשית והקוגניטיבית, מניעים אפשריים להתנהגות הקשה בקונטקסט המשפחתי, מודעות לאסטרטגיות ההוריות הקיימות – מניעים ומידת היעילות.. ועוד..). תהליך ההדרכה שלנו מקנה להורים כלים להתמודדות עם קשיי הילד והמשפחה לטווח הקרוב והארוך ומתקיים באווירה משפחתית ונעימה. בבינינו פועל צוות רב מקצועי העובד תחת קורת גג אחת ותומך בתהליכי הדרכת ההורים לפי הצורך (טיפול משפחתי, זוגי או טיפול פרטני בילד עצמו).
קבוצות הורים במרכז בינינו
הדרכת ההורים בבינינו כוללת גם תהליכים בקבוצה ולא רק במסגרת המשפחתית לבדה. בקבוצות אלה נפגשים ההורים עם הורים אחרים ומתוודעים להתמודדויות שונות עם דילמות ואתגרים הדומים לשלהם. השיתוף בקבוצה תומך בהורה ומחזק אותו. השיח סביב האופן השונה בו בוחרים ההורים להתמודד עם הדילמות מול ילדיהם, מקנה כלים חדשים והתנסויות טובות יותר של המשתתפים. החשיפה לתגובות הוריות שונות סביב דילמה שבה מתחבט ההורה, וכן האפשרות לבחון את תגובותיו במסגרת הקבוצה, מסייעת להורה להיות ברור ובטוח יותר. ביטחון זה חיוני במצבי הבלבול וחוסר האונים האופיינים להורות.
קבוצות ההורים מתמקדות ב- 3 שלבי ההתפתחות המרכזיים:
קבוצת הורים לילדים בגיל הרך וגיל הגן (0-6) – קונפליקטים סביב טיפול בינקות (מידת ההיענות לבכי הילד, התערבות בהאכלה ועוד..), גבולות גיל הרך (מידת ההתערבות בצורך הילד לפעול עצמאית – לבוש, בחירת בגדים, אכילה ועוד..), כשירות חברתית (מידת ההתערבות במשחק עם אחרים ובקונפליקטים עם אחרים בני גילו ועוד..)
קבוצת הורים לילדים בגיל ביה"ס היסודי (6-12) – קונפליקטים סביב תפקודי הילד בתחום הלימודי והחברתי (מידת ההתערבות ואופן ההתערבות בלימודים, חוגים ובקשרים החברתיים של הילד עם אחרים)
קבוצת הורים למתבגרים (12-18) – קונפליקטים סביב גבולות ההתערבות ההורית בשלבי ההתבגרות השונים (קונפליקטים סביב התנהגויות נורמטיביות כגון סידור החדר, לימודים, שעות חזרה מבילוי ועוד.. וכן קונפליקטים סביב התנהגויות סיכוניות כגון סמים, אלכוהול ועוד)